Wat is een digibord?

Een schoolbord is één van de belangrijkste tools die een leraar dagelijks gebruikt. Waar vroeger gebruik werd gemaakt van een krijtbord, is het tegenwoordig veelvoorkomend dat ieder leslokaal een digibord heeft. Hierdoor kunnen niet alleen aantekeningen op het bord geschreven worden, maar ook filmpjes of foto's kunnen aan de leerlingen getoond worden. Maar wat is een digibord eigenlijk en welke voordelen draagt het met zich mee? U leest het hier!

Wat is een digibord precies?

De naam digibord is eigenlijk een afkorting van het woord digitaal schoolbord. Dit digitale schoolbord is een groot scherm met touchscreen functie. Sommige touchscreens kunnen alleen gebruikt worden met een speciale pen terwijl andere ook door aanraking met de vinger functioneren. Daarnaast wordt een digibord gekoppeld met een beamer en een computer waardoor het eigenlijk een grote computer wordt. Op deze computer moet wel een speciale software geïnstalleerd worden zodat er gebruikgemaakt kan worden van het bord.

De voordelen

Natuurlijk zijn er een groot aantal voordelen wanneer er gekozen wordt om een digibord te gebruiken. Als eerste is het gebruik van een digibord handig wanneer u aantekeningen maakt die opgeslagen moeten worden. Hierdoor heeft u alles van een vak op één plaats staan en kunt u het gemakkelijk terugvinden en hergebruiken. Daarnaast is een digibord ook super handig wanneer u lessen wilt voorbereiden of wanneer er presentaties gegeven moeten worden. Een goede voorbereiding geeft de leraar rust waardoor er meer tijd over is om kinderen echt iets te laten leren. Als laatste is het bord ook erg nuttig voor de kinderen. Een digibord zorgt voor interactiviteit. Hierdoor wordt de concentratie van een kind langer en zullen ze zich niet snel gaan vervelen.

De overstap maken

Het overstappen van een krijtbord naar een digibord is een behoorlijke stap. Het is daarom goed dat teamleden goed geïnformeerd worden en uitleg krijgen hoe het bord werkt. Vooral teamleden die niet sterk zijn met computers hebben vaak een extra uitleg nodig. Gelukkig zorgen de meeste borden ervoor dat u niet eerst via de computer te werk hoeft te gaan. Hierdoor wordt het voor teamleden gemakkelijker om direct over te stappen naar een digitaal bord. Een goede optie is om te kiezen voor een proefplaatsing. Hierdoor kunnen teamleden kennismaken met het bord voordat het daadwerkelijk in de klas geplaatst wordt.